Het 4 natuurkwaliteitenspel

Onze opleiding voor Natuurgeneeskunde in Nederland

Het 4 natuurkwaliteitenspel

Het 4 natuurkwaliteitenspel is als idee al een paar jaar geleden ontstaan, aan het einde van het eerste lesjaar van Consulent Natuurlijke Gezondheid (CNG) aan Sonnevelt Opleidingen. Ik wilde graag de lesstof omzetten in een praktisch en vochtig spel wat helpt bij het bepalen van iemands temperament. Ook omdat ik het heel lastig vond om mijn eigen temperament te bepalen….

Inmiddels heb ik het 2de jaar van CNG afgerond en ben ik mijn eigen praktijk begonnen. Het onderscheidende vermogen van mij in mijn praktijk ten opzichte van andere natuurgeneeskundige therapeuten is toch wel de basis van de 4 natuurkwaliteiten. Toen ik de kans kreeg om met collega-therapeuten uit de regio op een beurs te staan ben ik weer bezig gegaan om middels het spel mensen inzicht te geven of ze in hun kracht staan. Het uitgewerkte idee van een aantal jaren geleden werd weer uit de kast gehaald en ik ben ermee verder gegaan. Dit resulteerde in een kaarten set waarbij de beweging over de assen en uiteindelijk je temperament van dat moment zichtbaar werd. Het was heel leuk om op die manier op een beurs met mensen bezig te zijn en hun kennis te laten maken met de 4 natuurkwaliteiten en met zichzelf 😊. Het leuke is dat ik, door zoveel met de kaartjes en het spel bezig te zijn echt ontdekt heb, waar mijn wortels liggen en welk temperament ik ben…. Mijn wortels liggen op de as in het Warme en Vochtige gedeelte,  ik ben dus een sanguïnicus.

Tijdens de intervisie heb ik de kaartjes ook laten zien en ik was positief verrast hoe deze werden ontvangen. Leuk om op een vochtige manier met de soms droge materie bezig te zijn. Toen aan het einde van de intervisiedag de vraag kwam wat ik wilde bijdragen aan het platform 4 natuurkwaliteiten was mijn spontane antwoord: Het 4 natuurkwaliteiten-spel! Ik kreeg bijval van Rosalie. Zij was erg enthousiast over de kaartjes en zag direct een spel voor zich waarbij de kaartjes een belangrijk onderdeel vormen. Een soort van levensweg waarbij je inzicht krijgt in de verschillende temperamenten en je eigen temperament. Samen zijn we verder gegaan met het ontwikkelen van het spel.

Het 4 natuurkwaliteiten spel bestaat uit twee spelborden. Het heeft als doel jezelf en de ander beter te begrijpen. Aan een kant bepaal je je eigen temperament, aan de andere kant ervaar je de verschillende temperamenten. Het is zowel te gebruiken in een één op één consult als in een groep. Je kan het therapeutisch inzetten en als gezelschapsspel spelen. In elk geval zul je er veel plezier aan beleven en er inzichten mee op doen!

Het spel is nog in ontwikkelingsfase, het is nog niet te koop. Er wordt druk proef gespeeld. En ontwikkeld. Wij verwachten dat het dit najaar op de markt zal komen. Even geduld hebben dus….

Speelse groetjes van Rosalie Thijssen en Marike van Eijs.
www.natuurlijkekijk.nl