Daarom!

Onze opleiding voor Natuurgeneeskunde in Nederland

Daarom!

Uit het leven van Esther:

“Esther wat moet ik nu doen met de statinen die mij zijn voorgeschreven toen ik laatst onwel werd in een winkel? Ik heb nog nooit medicijnen gebruikt maar nu moet het van de arts uit voorzorg“ vroeg mijn 78-jarige moeder laatst aan mij.

“Waarom lees ik nergens over de nadelen van de pil!?”: Vroeg mijn schoondochter een tijd geleden aan mij.

 “Esther, mijn dochter ligt in een ziekenhuis in India en heeft een infectie aan haar darmen. Ze heeft heel veel pijn. Kan jij op afstand wat betekenen?” vroeg mijn zus bij de vakantie van haar dochter, mijn nichtje.

“Esther, ik heb zo’n pijn aan mijn oor en ik hoor niets. De huisarts kan niets vinden en uitspuiten hielp niet. Alsjeblieft doe iets! “: Riep mijn man laatst uit.

Mijn dochter (20jaar): “Ik heb nu voor de tweede keer zo’n heftige steken in mijn linker schouderblad, ik begrijp niet wat er aan de hand is. De eerste keer hielp het nog dat iemand mij daar masseerde maar nu helpt niets! Ik slaap er slecht van en morgen heb ik weer een belangrijke stagedag. Esther weet jij wat ik heb en wat ik moet doen?”

Een vriendin vroeg een paar weken geleden: “Ik ben zo nerveus voor de presentatie volgende week, kan je weer druppels voor me maken?”

Een andere vriendin: “Mijn borst moet er af omdat er ‘kalkspatjes’  zijn ontdekt en mijn borst te klein is om alleen de spatjes te verwijderen. Help, kan ik langs komen!?”

Een greep uit de vragen die op me af kwamen de laatste maanden. En dan zijn het alleen nog maar vragen van mensen uit mijn privéomgeving. Ik kreeg deze vragen omdat ze van mij een alternatieve kijk verwachtten, een alternatieve behandeling. En ja, deze mensen zijn hoog opgeleid en juist daarom weten ze hoe belangrijk het is je kritisch op te stellen en weten ze waar ze informatie kunnen halen.

Het beroep van natuurgeneeskundige staat al jaren onder druk. Vooral in Nederland is het hard werken! Dat krijg je als je tegen de stroom in wilt zwemmen. Met de stroom bedoel ik het gangbare, dat wat we leren op school en dat wat als enige wetenschappelijk bewezen zou zijn.  Inmiddels ben ik al meer dan dertig jaar actief in de niet gangbare geneeskunde, eerst als patiënt, later als student en weer wat later als therapeut en docent. Ik vind het een geweldig vak. Een vak waar je antwoorden kunt vinden op vragen die je hebt over gezondheid. “Wat kan ik doen om gezond te worden?”, is een andere vraag dan “Wat moet ik doen om geen pijn te voelen?”. Je zou misschien denken dat ik een voorkeur heb voor mensen met de eerste vraag. Het is in ieder geval makkelijker voor mij, omdat er minder stroom is om tegen in te zwemmen. Maar niets is mooier als bij mensen ‘kwartjes vallen’. Zoals laatst een mevrouw die erachter kwam dat haar jeuk, waar ze veel medicatie voor gebruikte, veel minder werd als ze minder nadacht. Of de bejaarde man die zag dat zijn tandvlees geen problemen meer gaf toen zijn maagklachten werden aangepakt.

Mijn passie voor het vak, de reden dat ik tegen de stroom in wil zwemmen (iedere keer weer de kracht vinden om me te blijven verbinden aan dit beroep, aan de mensen die er ook voor staan en aan de studenten die vragen om onze kennis),  komt voort uit een veel groter ideaal. Want wat de kennis over gezondheid, maar vooral de kennis over de 4 natuurkwaliteiten mij vooral hebben geleerd en hebben laten voelen is dat je kennis, kunde en vaardigheden niet los kunt zien, los kunt zetten en ook niet los zou moeten interpreteren van een veel groter geheel. Dus ja! Je kunt je psyche, je sociale leven én je spiritualiteit niet los zien van je gezondheid. Net zo min als dat je het functioneren van je lever los kunt zien van het functioneren van je oog om maar een voorbeeld te geven. Geitenwollen sokken gedachten? Alternatief? Laat me niet lachen! Je hebt toch ook inmiddels anders ervaren?

Om gezondheid in een groter geheel te leren plaatsen heb je kennis, kunde en vaardigheden nodig die tijd kosten om aan te leren. Een 5-jarige opleiding om precies te zijn. Waarvoor je bijna elke zaterdag voor naar Zaltbommel moet. Gelukkig maar dat er nog ouderwetse opleidingen zijn. Opleidingen waar jouw HBO diploma ook echt een HBO niveau betekent!

Ik ben bij de open dag op 15 juni 2019 in Zaltbommel op de lokatie van  ‘Wat let je nu’.  Kom je ook? Ik kijk er naar uit je te ontmoeten.