Cindy Paudyal – Bachbloesem en Fytotherapie

Onze opleiding voor Natuurgeneeskunde in Nederland

Sinds 2018 ben ik als docent verbonden aan de NAVN en geef ik de 1e en 2e jaars les in de vakken Bachbloesems en Fytotherapie.

Ik doceer de filosofie van dr. Bach en alle 38 bloesemremedies in hun essentie. Deze zijn vaak heel herkenbaar voor studenten!
Bij fyto ligt het accent van mijn lessen op de inhoudsstoffen van kruiden; zowel het leren herkennen ervan als ook de werking en het effect op de gezondheid. De overige fytolessen in jaar 1 en 2 worden gegeven door Renee. 


Oorspronkelijk kom ik uit een hele andere branche. Na mijn studie aan de Hogeschool voor toerisme (NHTV), heb ik jaren in de uitzendbranche gewerkt als intercedent. Het menselijke aspect van de arbeidsbemiddeling sprak me erg aan, de commerciële kant steeds minder.

Ik nam een sabbatical en vertrok naar Nepal om als vrijwilliger Engelse les te geven en combineerde werken met rondreizen en het maken van trektochten in de Himalaya. De beste keuze ooit. Back to basic, eenvoudig leven, dichtbij de natuur, dichtbij mezelf en daardoor was er ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Dit resulteerde uiteindelijk in een loopbaan switch. Ik startte met mijn studie natuurgeneeskunde aan de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen in Arnhem, waar ik o.a. door Esther en Renee ben opgeleid in de vier natuurkwaliteiten. Ik zat helemaal op mijn plek, ik had mijn passie gevonden! Mijn ervaring is dat natuurgeneeskunde meer is dan een studie of beroep alleen. Het is echt een manier van leven geworden! En een manier van kijken naar de mensen om je heen (houding, ogen, gelaat, temperament, gedrag etc.).   

In 2016 ben ik afgestudeerd en sindsdien voer ik mijn praktijk in Utrecht (www.praktijkpure.nl) met als belangrijkste therapievormen: fytotherapie, bachbloesems en voeding. Daarnaast geef ik lezingen en workshops over uiteenlopende onderwerpen, o.a. Eerste hulp met natuurlijke middelen, Voeding & gezonde leefstijl en Bachbloesems bij kinderen.

Vanuit mijn praktijk begeleidt ik ook cliënten met overgewicht en daaraan gerelateerde klachten via het Cure4life programma. Daarin maak ik de mooie combinatie met fytotherapie en Bach, omdat er vaak een fysieke disbalans en/ of (onbewuste) emotionele patronen aan ten grondslag liggen.

Het geeft mij veel voldoening om mensen te begeleiden op hun persoonlijke pad van gezondheid.
Ik draag ook graag mijn (vak)kennis over. Toen ik gevraagd werd om het docententeam te komen versterken, was mijn besluit dan ook snel genomen!

Andere dingen waar ik enthousiast van word zijn: actief bezig zijn in de natuur (wandelen, skaten, paardrijden), reizen, moestuinieren