Artikelen

Onze opleiding voor Natuurgeneeskunde in Nederland

Op deze pagina brengen we graag een aantal artikelen onder de aandacht. Dat kunnen artikelen zijn die een of meer van ons zelf hebben geschreven of artikelen van anderen die we goed en de moeite waard vinden, vanuit het perspectief van Gezondheid.

Hoe dan ook wensen we je veel leesplezier.

Detoxificatie vanuit natuurgeneeskundig perspectief

Artikel van NAVN docenten Selma Bijl en Renée Koenders voor OrthoFyto

Detoxen doet men zeker niet alleen om wat kilo’s kwijt te raken, maar ook ter bevordering van de gezondheid, bijvoorbeeld met een voorjaarsreinigingskuur. Soms ontstaan echter ernstige klachten tijdens en na een detox. Hoe bepaal je of iemand door detoxen werkelijk gezonder en vitaler wordt? In onze dertig jaar praktijkervaring zien we dat hiervoor de natuurgeneeskundige principes toegepast moeten worden. De kwaliteit van de uitscheidingsorganenbepaalt of de toxinen het lichaam verlaten. Daarbij worden drie stadia onderscheiden, analoog aan de eerste drie fasen van het Reckeweg-systeem. Tijdens het detoxen kan een genezings- of ziektecrisis ontstaan. Hoe adequater de therapeut de detoxprikkel aanpast aan deze reacties, des te makkelijker worden complicaties voorkomen. Dit is te zien aan een toename van vitaliteit en creativiteit van de patiënt. Zo wordt er gezondheidswinst behaald. Lees het hele artikel hier


Hydrotherapie als prikkeltherapie

VRAAG: Voor welke doeleinden zijn verschillende prikkels (warm, koud of afwisseling ervan) binnen de hydrotherapie geschikt?

BEVINDINGEN: Hydrotherapie is gebaseerd op kennis door de eeuwen heen en wijst uit dat de toepassingen op zowel het lichamelijke als het psychische niveau versterkend uitwerken.
BETEKENIS: Door de eenvoud van hydrotherapie is het voor iedereen toepasbaar en de eigen badkamer kan daartoe als therapieruimte dienen. De combinatie van hydrotherapie met aanpassingen van de leefstijl, ondersteunt in belangrijke mate de werking ervan. Lees hier het hele artikel van Irma van Dort. 

Ogen liegen niet!

Een interview met iriscopiedocente Leonie Scheutjens in het Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg. Je leest het hier!

Knoflook tegen verkoudheid

Al millennia hebben mensen vertrouwd op de werking van knoflook om infecties buiten de deur te houden, hun energie op peil te houden, hun hart te ondersteunen en om hun eten te kruiden. Knoflook wordt al zo lang door mensen gecultiveerd dat we niet meer precies weten waar en wanneer de eerste cultivatie van knoflook plaats vond; wellicht in Azië of het oude Persië.

De 5000 jaar oude Summirische kleitabletten maken al melding van de medicinale en eetbare eigenschappen van knoflook en we weten dat het ook in het oude Egypte en Griekenland als medicijn werd gebruikt.

Maar waarom is knoflook zo populair. In dit, overigens Engelstalige artikel, van Rosalee de la Forêt, gaat ze daar dieper op in. Rosalee de la Forêt is directeur van Learning Herbs en de auteur van de bestseller “Alchemy of Herbs: Transform Everyday Ingredients Into Foods & Remedies That Heal.” Ze is als herbalist geregistreerd bij het Amerikaanse herbalisten guilde.

Het volledige artikel kun je hier lezen

Over de werking van groene thee bij de ziekte van Alzheimer en Parkison

Al meer dan 50 eeuwen wordt er thee gezet van theebladeren, Camellia sinensis. Vanaf het eerste moment is er een geneeskrachtige werking toegekend aan deze thee. Wetenschappelijk onderzoek naar de werking en de werkzame stoffen in thee wordt echter pas sinds een jaar of dertig toegepast. De laatste jaren hebben wetenschappelijke onderzoeken steeds meer aangetoond dat groene thee de algehele gezondheid bevordert
en dat het helpt bij de preventie en de behandeling van diverse chronische ziekten. Alle 7 pagina’s van het artikel lees je hier

De pijlers van de Natuurgeneeskunde

Het VAKBLAD NATUURLIJKE & INTEGRALE GEZONDHEIDSZORG presenteert in haar mrt/apr nummer van dit jaar een uitstekend artikel van Selma Bijl en Renée Koenders met als titel ‘De pijlers van de Natuurgeneeskunde’. Natuurlijk is het volledige artikel hier te lezen. VNIG_0219 Selma Bijl en Renee Koenders 38-43

 

Het artikel van Renée Koenders en Esther Tenhagen over de gezonde aspecten van menstrueren.

Ons lichaam zit slim in elkaar. De zelfhelende mechanismen in ons lijf maken iedere dag overuren
om de toxinen, de afvalstoffen die het lichaam produceert, op een natuurlijke manier af te voeren. Ook de eierstokken
en baarmoeder hebben een belangrijke reinigingsfunctie.
Menstruatie helpt vrouwen om op een supergezonde manier de afvalstoffen in hun lichaam af te voeren. Verder lezen 20, 21, 22, 23 Menstrueren is gezond