Renée Koenders – Fytotherapie

Onze opleiding voor Natuurgeneeskunde in Nederland

Ik ben een zogenaamde multipeut. Ik heb sinds 1990 een natuurgeneeskundige praktijk met als belangrijkste therapievormen: fytotherapie, klassieke homeopathie en acupunctuur. Ik heb een volle praktijk en moest in 2010 helaas een patiëntenstop invoeren. Ik neem sindsdien alleen nog patiënten aan, waarvan ik de familie al onder behandeling heb. Van sommige families behandel ik ondertussen al de 4e generatie. Zo krijg ik steeds meer inzicht in ziekte en duurzame gezondheid.

Het kunnen doorverwijzen naar goede therapeuten, is mijn grootste motivatie om les te geven. Daarnaast ben ik ook docent in hart en nieren. Ik ben al vanaf 1992 aan diverse hogescholen verbonden als docent fytotherapie en acupunctuur. En in de homeopathie heb ik mijn sporen verdient met het oprichten van de beroepsvereniging NVKH. Vanuit deze beroepsvereniging heb ik jarenlang in het Europese en Internationale bestuur gezeten (ECCH en ICH).

Door het lesgeven in zowel de Chinese 5 elementen als het westerse 4 elementen systeem, leerde ik steeds beter de verschillen in deze twee manieren van denken kennen. Om de westerse natuurgeneeskunde goed te kunnen doceren heb ik, samen met Esther Tenhagen, het systeem van de 4 natuurkwaliteiten ontwikkeld. We zijn hier in 2001 mee begonnen en ondertussen omvat dit systeem veel meer dan alleen de 4 natuurkwaliteiten. Het is een onderbouwing van de hele opleiding geworden. Het is fantastisch om te zien hoe het studenten ook inspireert tot eigen vormen, zoals kookworkshops, dans en zelfs een 4 natuurkwaliteietnspel!

Als eerste (en tot nu toe enige 😉 MSc in Herbal Medicine in Nederland, heb ik het systeem van de 4 natuurkwaliteiten gebruikt om een methode voor het onderwijs in fytotherapie te ontwikkelen.

Naast de praktijk en het lesgeven heb ik de laatste jaren 5 boeken en meer dan 10 artikelen gepubliceerd in de Nederlandse en Engelse taal. Ik geef regelmatig seminars en wordt als MSc in Herbal Medicine vaak gevraagd als expert in de fytotherapie om mijn visie te geven op ontwikkelingen in het vakgebied.

4natuurkwaliteiten.nl

Wat zeggen studenten over Renee

“Renee Koenders, MSc ( Master of Science in Herbal Medicine) en docent Fytotherapie is een van de grondleggers van de vier natuurkwaliteiten. Juist haar bevlogenheid, enthousiasme, maar zeker ook haar enorme kennis en ervaring maakten en maken van iedere les een feestje. Of je nu veel of weinig van kruiden(geneeskunde) af weet, haar lessen vormen altijd een verrijking!”

Marjan Janssen