Marjan Janssen – MBK

Onze opleiding voor Natuurgeneeskunde in Nederland

Graag stel ik me aan jullie voor, mijn naam is Marjan Janssen (1964), sinds 2018 ben ik als docent MBK-pathologie verbonden aan de NAVN.

Ziekte en gezondheid is al mijn hele leven mijn grote passie. Op de lagere school maakte ik schetsen van de anatomie van het menselijk lichaam en onderzocht ik de werking van de diverse organen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ik op 12 jarige leeftijd al zeker wist dat ik ‘in de zorg’ wilde gaan werken.

Op dit moment ben ik ruim 30 jaar werkzaam als gespecialiseerd verpleegkundige in het grootste ziekenhuis van Limburg. In de loop der tijd heb ik mij kunnen specialiseren in met name wondzorg, stomazorg en oncologische zorg met de bijbehorende behandelingen.

Daarnaast heb ik sinds 2016 een eigen praktijk voor Natuurgeneeskunde aan huis.

In 2016 ben ik aan de HVNA afgestudeerd als natuurgeneeskundig therapeut. Gedurende deze opleiding leerde ik dat het lichaam nog veel intelligenter is dan ik dacht, dat het lichaam zoveel meer is dan een goed op elkaar afgesteld werkend orgaansysteem. Sterker nog, ik raakte er meer en meer van overtuigd dat een holistische kijk op de intelligentie van ons lichaam en het functioneren ervan onontbeerlijk is om goede zorg te leveren. Deze ontdekkingen lieten en laten mij niet meer los en blijven mij fascineren.

In de lessen pathologie vindt ik het belangrijk om naast een gedegen medische basiskennis van de diverse ziektes en aandoeningen ook aandacht te besteden aan de samenhang/samenwerking tussen de orgaansystemen.

Daarnaast vindt ik het belangrijk om aandacht te schenken aan casuïstiek uit de alledaagse natuurgeneeskundige praktijk, alsmede de samenwerking tussen de natuurgeneeskundig therapeut en de reguliere gezondheidszorg.