Module homeopathie voor acute gevallen

Onze opleiding voor Natuurgeneeskunde in Nederland

Wil je leren hoe je Homeopathie kan inzetten voor acute gevallen?

Ga je in september starten met de opleiding Natuurgeneeskunde of ben je al therapeut en wil je je kennis uitbreiden met homeopathie?

 

 

Dan is deze module echt wat voor jou!

 

We nemen je mee in het avontuur dat “acute hulpvraag” heet en begeleiden je in de puzzeltocht en het proces van klacht tot genezing. Denk hierbij aan blessures, klachten tijdens zwangerschap/bevalling, kinderklachten zoals oorontstekingen, koorts en allerlei pijnklachten.

 

Programma

Docent/Cursusleider

Muriel Pelle en Linda von Bose

 

Voor wie

Eerstejaarsstudenten Natuurgeneeskunde en afgestudeerde therapeuten met basiskennis van de 4natuurkwaliteiten, die willen leren hoe homeopathie ingezet kan worden in acute gevallen.

 

Doelstellingen

– Je leert hoe je snel en effectief homeopathisch acute klachten kunt behandelen en hoe je EHBO met homeopathie toe kunt passen in de praktijk.

– Je raakt vertrouwd met homeopathie in acute situaties.

– Je leert het repertorium te gebruiken om snel passende homeopathische middelen te vinden

– Je raakt bekend met de begrippen: zelfhelend vermogen, zelf regulerend systeem in ons lichaam.

– Je leert het beeld van meerdere homeopathische middelen kennen om ze doeltreffend in te kunnen zetten in een acute situatie.

– Je leert hoe je een homeopathisch geneesmiddel op de assen van de 4 natuurkwaliteiten plaatsen op basis van het geneesmiddelbeeld.

– Je leert hoe je een acute anamnese afneemt, hoe je deze aan het beeld van de patiënt koppelt en op de assen van de 4 natuurkwaliteiten kunt plaatsen.

 

Inhoud

In de lessen wordt afwisselend gebruik gemaakt van theorie, casuïstiek en interactieve opdrachten. Je wordt in het proces meegenomen vanaf het moment dat de patiënt binnenkomt met een acute klacht tot het moment dat deze laat weten dat de klacht weg is. Het is de bedoeling dat je een acuut middel snel (vaak binnen 15 minuten) gevonden hebt. Door samen actief met casuïstiek aan de slag te gaan stimuleren we je enthousiasme en nieuwsgierigheid, en vooral ook dat je niet bang bent om te handelen! Want wat is er nu fijner dan een gillend kindje met dubbele oorontsteking binnen een half uur van haar klacht af te krijgen?

Homeopathie geeft een enorme verrijking voor jou als natuurgeneeskundig therapeut. Door het volgen van deze module heb je de kennis, vrijheid en de mogelijkheid om snel te handelen in acute situaties en juist te combineren in de behandeling van je patiënt.

Het complete symptoom uitvragen

Samen verzamelen we informatie om de klacht en dus de patiënt zo goed mogelijk te begrijpen. We stellen vragen als: Waar zit de pijn? Welke sensatie heeft het? Stekend, brandend, knijpend, bonzend…straalt het uit? Waarheen dan? Wat is er te zien? Verkleuring, zwelling, uitslag…droog of nat, schilferend of pus, erger door vocht, kou, warmte? Hoe voelt de patiënt zich? Angstig, boos, verdrietig, trekt hij zich terug of stuitert hij de kamer door? Waardoor wordt dat getriggerd? Wat verbetert of verzacht de klacht? Spelen er nog meer klachten momenteel?

Het repertorium

Alle informatie die we hebben verzameld gaan we vervolgens “vertalen in repertoriumtaal” zodat we de symptomen snel en gericht terug kunnen vinden. Hierdoor voorkomen we dat je verzand in de saaie, stoffige materie wat veel mensen associëren met homeopathie…

“Saai”, daar doen wij niet aan!

Het repertorium is voor ons een onuitputtelijke inspiratiebron van bijzondere, onverwachte en bizarre symptomen die ons helpen de diepte in te gaan bij het uitvragen van klachten. We slepen jou graag mee op avontuur door dit wonderlijke landschap van symptomen. Denk maar aan Alice in wonderland.

Het middel

Na de repertorisatie staan er een aantal mogelijk passende middelen op papier en met deze middelen gaan we een differentiatie diagnose (DD) doen. Met andere woorden, we vergelijken de beelden van de middelen in de Materica Medica en kijken welk middel het best past op het complete plaatje van de patiënt met zijn klacht.

Daarbij maken we ook gebruik van de 4 Natuurkwaliteiten en onze kennis over de natuurgeneeskundige orgaansystemen van de patiënt. We bepalen de beweging van de patiënt en van de mogelijke middelen.

Als laatste behandelen we hoe het gekozen middel ingezet wordt, potentie, frequentie van inname ed. en leer je hoe je de reactie op het middel moet beoordelen zodat je eventueel nog fijner af kunt stellen als het nodig is.

 

Data

Tijdsduur: 18 blokken á 1,5 uur gedurende het lesjaar 2018-2019  (De lesdata worden binnenkort bekend gemaakt)
Studiepunten: 5,3 ect’s.

 

Aanmelden

Lijkt het je leuk om de module te volgen vanaf september?
Meld je dan nu vast aan via silverlininghomeopathy@gmail.com of info@vonbosehomeopathy.nl
Wij nemen dan contact met je op wanneer de inschrijving opent.