Fytotherapie

Onze opleiding voor Natuurgeneeskunde in Nederland

Kruiden en gezondheid

Een gezond mens geeft zelfstandig, effectieve reacties die leiden tot een dynamisch evenwicht van de vier natuurkwaliteiten. Een gezond mens heeft geen medicijnen nodig. Echter ook een gezond mens kan niet zonder voeding (op alle niveaus). Helaas zijn de meeste mensen niet zo gezond dat ze altijd volledig in balans zijn.

Kruiden kunnen het zelfgenezend vermogen van de mens zo aanspreken, dat hij zichzelf weer in balans brengt. Een goede toepassing van kruiden zal er ook voor zorgen dat de mens als geheel sterker wordt. Dat de ervaring hem zo voedt, dat hij in het vervolg minder snel weer (op dezelfde manier) uit balans raakt. Een mens wordt dan werkelijk ‘beter’ en leert van zijn ervaringen waardoor hij het middel uiteindelijk niet meer nodig heeft.

Constitutioneel behandelen

Hiervoor is het nodig om niet (alleen) op de klacht te werken, maar juist de kruiden te gebruiken om de mens als geheel sterker te maken. Wij werken dan met fytotherapie ook altijd op de constitutie en nooit alleen op de klacht. Daarbij houden we rekening met de orgaansystemen en de beweging op de assen van de 4 natuurkwaliteiten.