Medische Basiskennis

Onze opleiding voor Natuurgeneeskunde in Nederland

Medische Basis Kennis (MBK) geïntegreerd in de opleiding

Op de NAVN  wordt medische basiskennis zo ingepland en gegeven, dat de lessen MBK goed aansluiten op de andere vakken, die op de NAVN worden gegeven. Op deze wijze wordt een geïntegreerde en complete opleiding aangeboden, waarmee elke afgestudeerde therapeut direct de praktijk in kan.

In het MBK programma zitten alle onderwerpen die bij een goede opleiding medische basiskennis horen. Bijzonder is dat alle docenten ook in de therapeutische praktijk werkzaam zijn en er in de lessen veel ruimte is voor casuïstiek uit de praktijk. Dit maakt dat de stof direct gaat leven en dus makkelijker opgenomen kan worden.
Van elk onderwerp wordt eerst de anatomie en fysiologie behandeld en aansluitend daaraan de pathologie. Direct daarna volgt een toets. De toetsen worden hierdoor niet te groot, een veel gehoorde wens van studenten. Ook is er voor gekozen om de onderwerpen per hele of halve dag aan te bieden, zodat er direct een overkoepelend beeld per onderwerp kan ontstaan, met ruimte voor verdieping.
Aan het einde van de cursus zijn er twee dagen psychosociale basiskennis ingepland, waarbij ook verschillende therapeutische vaardigheden aan bod komen.
Het programma is volledig aangepast aan de allernieuwste PLATO eisen (van november 2018-2019) en er zijn dus ook een aantal nieuwe onderdelen in het programma opgenomen. Er  is onder andere extra aandacht voor de SOLK. Dit zijn de Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Aandoeningen die door regulier medisch onderzoek niet verklaard kunnen worden, maar wel reëel aanwezig zijn.

Voor studenten die al een (groot) gedeelte van de medische basiskennis hebben gehad, kan een aangepast programma worden samengesteld, waarin alle missende onderdelen aan bod zullen komen.

Meer informatie over de MBK lessen kun je krijgen bij Marianne de Neve-Annema