Onze docenten

Verbonden door de 4 natuurkwaliteiten

Onze docenten


Samen al meer dan 100 jaar ervaring

Esther Tenhagen

Toen ik 6 was kwam ik met mijn moeder bij onze huisarts omdat ik een raar gevoel in mijn voet voelde. Hij kon er niets mee en ik voelde teleurstelling. Ik wilde niet horen dat ik me geen zorgen hoefde te maken, ik wilde begrijpen waarom ik dit voelde en wat ik er vervolgens aan kon doen. Dit voorval vormde mijn start van mijn zoektocht naar, hoe ik het later ben gaan noemen, ‘een ruimere kijk op gezondheid’. Toen ik heel wat jaren later tijdens mijn studie acupunctuur leerde over de levermeridiaan die precies over dat deel van mijn voet loopt, vormden ogenschijnlijk losse elementen een patroon.

Ruimer kijken is meer zien

Voor mijn dertigste kwam ik vooral als patiënt in contact met de alternatieve zorg en was ik een zeer geïnteresseerde leek. Ik heb dan ook eerst reguliere opleidingen gevolgd en ben werkzaam geweest in een management en een commerciële functie. Mijn hang naar kennis en inzichten werd echter zó groot dat ik als dertiger maar meteen twee studies ben gaan volgen, natuurgeneeskunde en acupunctuur. Hier is mijn passie voor de natuurgeneeskunde begonnen en die is er meer dan 25 jaar later nog steeds. Onderzoek en ontwikkeling van het vak hebben mijn grootste interesse en lesgeven en het opzetten van opleidingen waren een logisch gevolg.

Natuurgeneeskunde heeft alles te maken met gezondheid. Je gezondheid kun je ‘meten’ en vergroten en is iets anders dan een ziekte opsporen en de symptomen daarvan onderdrukken. Gezondheid meten gaat over het bepalen van de voedingsbodem waarop klachten en ziektes kunnen ontstaan. Daar zijn patronen in te ontdekken. Als docent leer ik je dit graag en hoe je die voedingsbodem kunt verbeteren.

‘Menstrueren is gezond’ is een van de artikelen dat ik samen met Renée Koenders schreef voor het tijdschrift L’even.

Renée Koenders

Ik ben een zogenaamde multipeut. Ik heb sinds 1990 een natuurgeneeskundige praktijk met als belangrijkste therapievormen: fytotherapie, klassieke homeopathie en acupunctuur. Ik heb een volle praktijk en moest in 2010 helaas een patiëntenstop invoeren. Ik neem sindsdien alleen nog patiënten aan, waarvan ik de familie al onder behandeling heb. Van sommige families behandel ik ondertussen al de 4e generatie. Zo krijg ik steeds meer inzicht in ziekte en duurzame gezondheid.

Het kunnen doorverwijzen naar goede therapeuten, is mijn grootste motivatie voor het oprichten van de NAVN. Daarnaast ben ik ook docent in hart en nieren. Vanaf 1992 heb ik aan diverse opleidingen les gegeven in fytotherapie, acupunctuur/TCM en homeopathie. Ook ben ik mede-oprichter van de beroepsvereniging NVKH en heb ik jarenlang in het Europese en Internationale bestuur gezeten (ECCH en ICH).

Samen met Esther Tenhagen, heb ik het systeem van de 4 natuurkwaliteiten ontwikkeld als basis van de natuurgeneeskunde. We zijn hier in 2001 mee begonnen en ondertussen omvat dit systeem veel meer dan alleen de 4 natuurkwaliteiten. Het is de methodiek van de opleiding.

Als eerste (en tot nu toe enige 😉 MSc in Herbal Medicine) publiceerde ik de laatste jaren veel boeken en artikelen.

4natuurkwaliteiten.nl

Susanne van Dehn

Mijn naam is Susanne van Dehn en sinds 2021 ben ik als docent LGW verbonden aan de NAVN. 

Ik heb sinds kind al een passie gehad voor natuurgeneeskunde en in 2010 ben ik gaan rondreizen door Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Ik was al langer ontevreden met mijn werk en tijdens deze reis kwam ik (weer) in contact met de alternatieve geneeswijze die in die landen zo makkelijk wordt beoefend. Dit was voor mij de start van mijn eigen reis in de natuurgeneeskunde. In 2017 studeerde ik af aan de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde in Arnhem en startte ik mijn praktijk voor natuurgeneeskunde Pure Balance. 

Tijdens de opleiding merkte ik al gauw dat ik een affiniteit had met lichaamsgericht werk en ben dit zowel tijdens als na de opleiding verder gaan uitbreiden met verschillende cursussen en workshops. 

En nu geef ik met veel plezier het vak lichaamsgericht werken (LGW) aan de NAVN. Ik vind het geweldig om het vak waar mijn passie ligt over te brengen aan de studenten. En zo mee te helpen goede, gedegen toekomstige collega’s op te leiden. Ik ben iemand die graag hands on werkt en in mijn ogen is dat de beste manier waarop de het vak lichaamsgericht werk leert. 

Selma Bijl

Ik ben docent Bachbloesemtherapie en stagebegeleider aan de NAVN.

Van jongs af aan heb ik interesse in de natuur en in gezondheid. Zo kwam ik op mijn 18e terecht op de Academie voor Natuurgeneeskunde. Hier heb ik gevonden waar ik naar op zoek was; mensen met natuurlijke middelen ondersteunen in hun weg naar gezondheid. Tijdens mijn (vervolg)studie psychologie (VU) heb ik me verdiept in de relatie tussen de psyche en het lichaam.

Het werken met natuurlijke geneeswijzen geeft mij veel voldoening. Ik zie elke keer opnieuw wat deze holistische manier van werken mensen op het gebied van gezondheid, welzijn en ontwikkeling kan brengen.

De kennis die ik met mijn 25 jarige praktijkervaring heb opgedaan, geef ik graag door! Daarom ben ik met heel veel plezier stagebegeleider en ook docent Bachbloesemtherapie. Een bijzonder vak want zowel het psychologische als het natuurgeneeskundige denken zijn belangrijk en de 4 Natuurkwaliteiten verbinden deze 2 richtingen heel mooi. De studenten waarderen mij om mijn enthousiasme voor het vak en de praktijkvoorbeelden die ik erbij geef.

Ik heb een eigen praktijk in acupunctuur en natuurgeneeskunde in Driebergen. In 2012 heb ik de post-HBO didactische vorming afgerond aan de TU Twente.

Wil je meer lezen over natuurgeneeskunde? Samen met Renée Koenders heb ik 2 artikelen geschreven in vaktijdschriften. Lees ze hier en hier

Selma Bijl

Leonie Scheutjens

Mijn naam is Leonie Scheutjens en geef het vak iriscopie aan de NAVN.

In 2014 ben ik gestart met mijn praktijk en in 2015 ben ik begonnen met lesgeven. Mijn passie is natuurgeneeskunde, voor mij betekent natuurgeneeskunde alle puzzelstukjes verzamelen, de verbindingen leggen, en van daaruit het individu zichtbaar maken vanuit de holistische visie.

Binnen het vak iriscopie komen als deze aspecten terug, dat is dan ook de reden dat mijn passie voor dit vak vanaf dag één is aangewakkerd.

Het geeft in mijn praktijk heel veel voldoening om een persoon in het geheel te kunnen zien en niet enkel het symptoom. De oorzaak van een klacht kunnen aanpakken en niet enkel het symptoom! De informatie uit het oog is als diagnostiek middel in te zetten zowel voor het maken van een behandelplan en daarnaast als checkmiddel!

Het blijft een uitdaging geen dag is hetzelfde! Het wordt nooit saai. Bij ieder individu de juiste ingang vinden en ze dan op zien knappen, er is niets mooier!

Dit is kennis en kunde die voor een deel al heel oud is, maar aan de andere kant blijft de kennis groeien! En dat draag ik met liefde en plezier uit!

Marion Pluimes

Voeding moet je doen en ervaren! 

Er wordt zoveel geschreven over voeding en er zijn zoveel meningen dat ik je graag leer hoe je daar jouw weg in kunt vinden. Ik word blij als ik mijn kennis met je mag delen en zal je uitdagen deze kennis ook toe te passen. We gaan dus praktisch aan de slag. Voeding moet gaan leven voor jou

Op de NAVN krijg je een gedegen basis van de (natuur)voeding. Daar sta ik voor!

Ik heb HBO Voeding en Diëtetiek gestudeerd en diverse aanvullende opleidingen en cursussen gevolgd zoals touch for health, docententrainingen, motivational interviewing en orthomoleculaire voeding.
Gedurende 15 jaar was ik werkzaam in mijn eigen praktijk als natuurdiëtist.

Naast docent voeding ben ik ook actief op andere terreinen. Zo ben ik eigenaar en docent van De Groene kookacademie waar je smaakvol een volwaardige natuurvoeding leert bereiden. Ook geef ik les aan de opleiding voor natuurvoedingsadviseur bij Sonneveltopleidingen. Tevens ben ik chef-kok en eigenaar van The Loffly Chef in Breda waar ik cateraar ben en detoxkuren en energiekuren begeleid.

Publicaties:

  • De Kleine vegetariër
  • De Vegachecklist + instagramcursus
  • De eerste hapjes

Mijn volledige CV vind je op LinkedIn

Cindy Paudyal

Sinds 2018 ben ik als docent verbonden aan de NAVN en geef ik de vakken Bachbloesems en Fytotherapie aan de 1e en 2e jaars.

Ik doceer de filosofie van dr. Bach en alle 38 bloesemremedies in hun essentie. In het 1e jaar worden de Bachlessen gecombineerd met natuurgeneeskundig EHBO zodat studenten al direct praktisch aan de slag kunnen.
Bij fyto ligt het accent van mijn lessen op de inhoudsstoffen van kruiden; zowel het leren herkennen ervan als ook de werking en het effect op de gezondheid.

Oorspronkelijk kom ik uit een hele andere branche. Na mijn studie aan de Hogeschool voor toerisme (NHTV), heb ik jaren in de uitzendbranche gewerkt als intercedent. Ik nam een sabbatical en vertrok naar Nepal om als vrijwilliger Engelse les te geven en combineerde werken met rondreizen. De beste keuze ooit. Back to basic, dichtbij de natuur, dichtbij mezelf en daardoor was er ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Dit resulteerde uiteindelijk in een loopbaan switch. Ik startte met mijn studie natuurgeneeskunde en zat helemaal op mijn plek, ik had mijn passie gevonden. Mijn ervaring is dat natuurgeneeskunde veel meer is dan een studie of beroep alleen. Het is echt een manier van leven en verandert jouw kijk op de wereld!   

In 2016 ben ik afgestudeerd en sindsdien voer ik mijn praktijk in Utrecht, praktijk Pure en, sinds kort, in Wageningen met als belangrijkste therapievormen: fytotherapie, bachbloesems en voeding. Daarnaast geef ik lezingen en workshops over uiteenlopende onderwerpen, o.a. Eerste hulp met natuurlijke middelen, Voeding & gezonde leefstijl en Bachbloesems bij kinderen.
Ik draag graag mijn (vak)kennis over zowel in mijn praktijk als via het docentschap aan de NAVN. Ik zie ernaar uit je te ontmoeten in de klas!

Sandra Terlouw

Medische basiskennis (MBK) is geïntegreerd in de eerste vier jaar van de opleiding. Het is een essentieel onderdeel om een verbinding met de reguliere gezondheidzorg te kunnen maken. Deze verbinding maak je door dezelfde taal te spreken, elkaars visie op ziekte en gezondheid te respecteren, de grenzen van je vakgebied te erkennen en te weten hoe de reguliere gezondheidszorg werkt. 

Ik ben Sandra Terlouw, natuurgeneeskundig therapeut en docent MBK-anatomie/fysiologie. Jarenlang werkte ik in een praktijk voor fysiotherapie, maar ik wilde meer doen voor mensen en hun lichamelijk welzijn. Naast diverse scholingen binnen de fysiotherapie en modules osteopathie, ontwikkelde ik mijn inzichten verder via een studie (orthomoleculaire) voedingsleer. En na het afronden van de opleiding voor natuurgeneeskunde ontdek ik dat er nog veel meer mogelijkheden zijn voor structurele verandering in je gezondheid. Ik heb sinds 2017 een praktijk in Amersfoort, NatuurlijkTerlouw. 

Bij anatomie en fysiologie gaat het om begrijpen dat het menselijk lichaam is opgebouwd uit verschillende losse onderdelen die continue met elkaar in verbinding staan. Hoe werken deze losse onderdelen? En hoe werken ze samen? Leer begrijpen dat wanneer er ergens iets verandert, dit gevolgen heeft voor het hele lichaam. De verbindingen kunnen herkennen, begrijpen en uitleggen. 

Rosalie Thijssen

Het pad ontstaat door te lopen. Als docent Therapeutische Vorming loop ik een tijdje met je mee. Ben ik dankbaar dat ik mee mag lopen en vind ik het een geschenk dat ik een steentje bij mag dragen aan jouw wandeling die je aan de NAVN begint. Tijdens je opleiding kijk ik mee naar wie jij bent, vanuit welke kaders je kijkt en hoe jij in verbinding staat met anderen. Hoe jij kijkt naar gezondheid en ziekte, vanuit welke visie jij als therapeut dit werk gaat doen. Waar liggen jouw kwaliteiten en hoe ga jij jouw praktijk vorm geven? En leer ik je kijken en werken met het paradigma van de 4 Natuurkwaliteiten, een van de pijlers van de opleiding. Dit mede aan de hand van het spel dat ik heb ontwikkeld na mijn studie Natuurgeneeskunde in 2016. 

Als therapeut ben je zelf je instrument, en mijn doel is om jou alle puzzelstukjes te laten bekijken en bij elkaar te brengen. Dit alles zodat jij in het 5e jaar helder hebt hoe jij vol vertrouwen als therapeut in jouw praktijk gaat staan en de natuurgeneeskunde uit gaat dragen op een manier die bij jou past. Dit alles in een setting waarin jij mag zijn wie je bent, waar oordelen losgelaten mogen worden en iedereen is….

Meer weten over hoe ik denk en werk, neem dan een kijkje op mijn website.  

nl_NLDutch

Free 10 Days

Master Course Invest On Self Now

Subscribe & Get Your Bonus!
Your infomation will never be shared with any third party

Free 10 Days

Master Course Invest On Self Now

Subscribe & Get Your Bonus!
Your infomation will never be shared with any third party

Free 10 Days

Master Course Invest On Self Now

Subscribe & Get Your Bonus!
Your infomation will never be shared with any third party