Granen en de spijsvertering
Het eten van granen is leuk en lekker! Er zijn vele soorten en maten zoals tarwe, rijst of boekweit. Maar ook quinoa, haver of rogge. Om granen goed te kunnen verteren en vóór in plaats van tegen ons te laten werken zijn er een aantal aspecten belangrijk:

 

Dé manier om dat voor elkaar te krijgen is het weken-koken-nawellen van graan. Laat het graan naar keuze eerst in koud water weken, afhankelijk van het graan verschilt die tijd. Bij het maken van havervlokkenpap is dat 30 min.
Daarna ga je het graan koken mèt het weekwater; bij havervlokkenpap is dat 30 min. Daarna ga je het graan met rust laten, gewoon in dezelfde pan laten en laten staan; bij havervlokkenpap is dat 30 min. Mocht je gerecht dan te ver afgekoeld zijn dan warm je heb weer even op.
Deze manier verhoogd de smakelijkheid, verteerbaarheid en opname van koolhydraten, vit B6, calcium, magnesium, zink en ijzer. Tevens is het een goede voedingsbodem voor de darmflora en helpt de verslijming van het graan mee aan de opbouw van gezond slijm van de darmwand.

 

Het lekkerste ontbijt, hartig of zoet!

 

1 deel graanvlokken
liefst haver eventueel gecombineerd met gerst, spelt, rijst, rogge, mais, boekweit, quinoa etc.
4 delen vocht
water of rijstmelk, geen melk van dieren
2 eetl noten, zaden of pitten
alle soorten ongebrand en zonder zout: zonnepitten, sesamzaad, pompoenpitten, amandelen, chiazaad, hazelnoten, lijnzaad,
cashewnoten, amandelen etc

 

2 eetl zuidvruchten
alle soorten: rozijnen,
vijgen, abrikozen, dadels, gojibessen, etc
specerijen naar smaak
verse gember, vanille, geelwortel, kaneel, kruidnagel, kardemom
zout
snufje
liefde & aandacht

 

Recept door: Marion Pluimes, Natuur Voeding docent NAVN

nl_NLDutch