Blog

Recept | Pompoenlatte met eikeltjes/kruiden’koffie’ en zoete pompoentaart

victoria-shes--uZLZ7zm5TA-unsplash
Gezondheid / Recepten / Voeding / Wildplukken

Recept | Pompoenlatte met eikeltjes/kruiden’koffie’ en zoete pompoentaart

Door Renée Koenders, MSc Herbal Medicine

Lekker warme en natuurlijke herfstvoeding een heerlijke beloning na een boswandeling

Pompoenlatte met eikeltjes/paardebloem/cichorei/grote klis ‘koffie’
Nodig voor 2 koppen:
  • Vers verzamelde rijpe eikeltjes van de zomereik (Quercus robur). De wintereik is gelijkwaardig; de Amerikaanse eik bevat veel meer looistof en langer moeten logen
  • Gedroogde paardenbloemwortel (Taraxacum officinale)
  • Gedroogde cichoreiwortel (Cichorium intybus)
  • Gedroogde grote klis wortel (Arctium lappa)
  • In totaal 2 eetlepels (een ‘gewone’ koffieschep) per kop
  • 2 eetlepels gekookte pompoen
  • 1-2 theelepels verwarmende kruiden, zoals speculaaskruiden en/of gemberwortel (Zingiber officinalis), vanille (Vanillia planifolia) en kaneel (Cinnamomum verum)
  • Ahornstroop
  • Boter
  • (Plantaardige) melk die goed schuimt, bijvoorbeeld magere melk of een ‘barrista’ variatie
  • Kokend water
  • Pan
  • Roerstaaf
  • Soeplepel
  • Zeef
  • Schoon oud stuk laken of theedoek om in de zeef te leggen
  • Keukenpapier
  • Koekenpan
  • Vijzel of foodprocessor
  • Koffiezetter om op jouw eigen manier koffie te zetten
  • Blender of mixer
Maken:

Begin met de eikeltjes/paardenbloem/grote klis/cichorei ‘koffie’:

Vuistregel is dat eikeltjes met in verhouding veel eikel en een klein hoedje de minste looistoffen bevatten. Houd hier rekening mee bij het verzamelen. Controleer of de eikeltjes niet aangevreten zijn. Haal de schil van het eikeltje eraf en snijd het ‘vruchtvlees’ in stukjes. Controleer of het vruchtvlees gaaf is. Geef aangevreten eikeltjes terug aan de natuur. Loog de eikeltjes: Kook de stukjes 30 minuten in ruim kokend water. Hiermee trek je het looizuur uit de eikeltjes. Schep regelmatig met een soeplepel het water met looistoffen eruit en vul aan met schoon kokend water. Energiezuiniger is de oplossing om ze een paar dagen in een mandje in de rivier te leggen (of in een pot met water die je regelmatig ververst ;-). Als de stukjes geen overdreven sterk samentrekkend gevoel in je mond meer geven, is deze fase klaar. Zeef de stukjes eikel en dep ze droog met keukenpapier. Rooster ze in een droge koekenpan op een laag vuurtje – onder voortdurend roeren – tot ze lekker ruiken en de kleur van koffie hebben. Maak de eikelstukjes daarna eventueel nog fijner in een vijzel of foodprocessor. Rooster vervolgens de stukjes wortel van de andere kruiden in de koekenpan – op dezelfde manier – tot ze ook lekker ruiken. Meng de geroosterde eikeltjes met de geroosterde wortels en zet hiervan op de gewone manier 1 kopje ‘koffie’. Verwarm ondertussen de melk en schuim deze op. Pas op dat de melk niet overkookt! Meng de ‘koffie’ met de warme stukjes pompoen, de kruiden, de ahornstroop en de boter met behulp van een staafmixer of blender. Verdeel de pompoen’koffie’ over 2 mokken en schenk de melk hieroverheen. Garneer met een beetje vanille- of kaneelpoeder.

Pompoentaart als pastei

Eet er een stukje zoete pompoentaart bij, dan heb je een fantastische lunch!

Nodig:
  • Kruimeldeeg of bladerdeeg, genoeg voor de bodem + deksel + versiering
  • Goed afgegoten gekookte stukjes pompoen en/of wortel
  • Verwarmende kruiden, zoals speculaaskruiden en/of gemberwortel (Zingiber officinalis), vanille (Vanillia planifolia) en kaneel (Cinnamomum verum)
  • 2,5 dl melk of half melk/half room
  • 2 eieren + 1 om los te kloppen en deeg te plakken
  • suiker naar smaak (is meestal niet nodig)
  • snufje zout
  • Eventueel stukjes appel en/of wat nootjes
  • bakvorm
  • deegroller
  • kwastje (of je vinger)
Maken:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed de bakvorm met het deeg en prik wat gaatjes in de bodem. Maak van de rest van het deeg een deksel voor de pastei. En maak van de restjes leuke versieringen (blaadjes, pompoentjes ed.). Meng de pompoen, wortel, kruiden, melk, eieren, meel, suiker en zout in een blender of met een mixer. Schep de stukjes fruit en/of de nootjes erdoor. Giet dit in de bakvorm tot ruim onder de deegrand. Smeer de deegrand in met het losgeklopte ei en plak het deegdeksel erop. Duw de randen goed aan. Maak een gat in het midden van het deegdeksel (dit is de schoorsteen). Smeer het deksel in met het losgeklopte ei en plak de deegversiering erop. Smeer ook de deegversiering in met losgeklopt ei. Zorg ervoor dat de schoorsteen open blijft. Bak in de oven in 20 – 30 minuten gaar (dus tot het deeg gaar is).

Laat hier jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch

Free 10 Days

Master Course Invest On Self Now

Subscribe & Get Your Bonus!
Your infomation will never be shared with any third party

Free 10 Days

Master Course Invest On Self Now

Subscribe & Get Your Bonus!
Your infomation will never be shared with any third party

Free 10 Days

Master Course Invest On Self Now

Subscribe & Get Your Bonus!
Your infomation will never be shared with any third party