Blog

Recept | Butterbeer/Boterbier

butterbeer-foto
4Natuurkwaliteiten / Gezondheid / Recepten / Voeding

Recept | Butterbeer/Boterbier

Door Renée Koenders, MSc Herbal Medicine

Butterbeer is bekend als het verwarmende bier uit de boeken van Harry Potter, geschreven door J.K. Rowling. Vroeger werd deze bereiding gebruikt om bier wat bijna ging bederven ‘op te peppen’ en weer veilig op te kunnen drinken. Zowel het verwarmen als de verwarmende kruiden doden de ‘verkeerde’ bacteriën; suiker, ei en boter geven het bier een extra beweging naar Vocht.

Het oudst bekende (opgeschreven) recept voor boterbier komt uit “The good Huswifes Handmaide for the Kitchin” uit 1588 (of 1594?):

“Take three pintes of Beere, put fiue yolkes of Egges to it, straine them together, and set it in a pewter pot to the fyre, and put to it halfe a pound of Sugar, one penniworth of Nutmegs beaten, one penniworth of Cloues beaten, and a halfepenniworth of Ginger beaten, and when it is all in, take another pewter pot and brewe them together, and set it to the fire againe, and when it is readie to boyle, take it from the fire, and put a dish of sweet butter into it, and brewe them together out of one pot into an other.”

Onderstaand recept is hierop geïnspireerd

Ingrediënten:

  • 33 cl bier. (kies voor een licht bier met weinig uitgesproken smaak, omdat de biersmaak door het verhitten flink wordt versterkt)
  • 1 eigeel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 8 gram suiker
  • 1 flinke theelepel (cacao)boter

Overige benodigdheden:

  • hoge steelpan (want het bier kan flink schuimen)
  • mixer (waarmee je ook boven het vuur kan mixen)
  • hitte bestendige bierglazen met handvat (theeglazen werken ook goed)

Bereidingswijzen:

Het is belangrijk om continue te blijven mixen. Klop het eigeel met de suiker en de speculaaskruiden schuimig in de pan. Giet er een scheutje bier bij en zet het op het vuur. Blijf mixen, terwijl je steeds scheutje bij scheutje het bier bij het mengsel doet. Let op dat het mengsel wel opwarmt, maar niet gaat koken (want dan stolt het eigeel). Als al het bier wordt opgenomen, wordt het mengsel wel wat dikker. Voeg op het laatst de (cacao)boter toe. Proef of er eventueel meer kruiden of (cacao)boter bij moet. Giet het boterbier in de glazen en serveer warm.

nl_NLDutch

Free 10 Days

Master Course Invest On Self Now

Subscribe & Get Your Bonus!
Your infomation will never be shared with any third party

Free 10 Days

Master Course Invest On Self Now

Subscribe & Get Your Bonus!
Your infomation will never be shared with any third party

Free 10 Days

Master Course Invest On Self Now

Subscribe & Get Your Bonus!
Your infomation will never be shared with any third party