Meidag – Beltane – ‘The Good Fire’
27 april 2023 2024-05-03 11:59Meidag – Beltane – ‘The Good Fire’
Meidag – Beltane – ‘The Good Fire’
In deze blog van 2e jaar student Niels Hartman, neemt Niels je mee naar zijn ontdekking van hoe de seizoenen werkelijk zijn. Laat je verrassen door het echte verhaal van het begin van de zomer, de ‘Meidag’!
Tijdens één van onze eerste lessen Fyto of NGK, in het eerste jaar, werd ons iets verteld wat voor mij persoonlijk een openbaring was. Zo’n moment van “Holy s***t! Waarom heeft niemand mij dit ooit verteld!?” Niet lachen, maar het was het simpele feit dat wij gewend zijn om te denken dat de seizoenen anderhalve maand later beginnen dan dat ze werkelijk beginnen! “Uh, en? dus?” zou je misschien denken. Laat me ik het uitleggen waarom het zo belangrijk is; Als je astronomisch kijkt naar een seizoen, bijvoorbeeld zomer, dan kijken we naar hoe de zon staat en schijnt ten opzichte van de aarde. Op ongeveer 21 juni staat de zon recht (haaks) op ons deel van aarde te schijnen. De langste dag breekt dan aan, met de kortste nacht. Na deze dag “beweegt de zon” langzaamaan naar het zuiden en worden de dagen weer korter, en kouder natuurlijk. Maar wij zeggen dat dit de eerste dag van zomer is, en de zon gaat dan (als het ware) steeds minder fel schijnen? Dat slaat toch nergens op? Nee, dat slaat ook nergens op, want eigenlijk is 21 juni de PIEK van de zomer. En hier was mijn ‘Aha!-moment’; Net als elk seizoen duurt de zomer ongeveer drie maanden. Anderhalve maand daarvoor begon de zomer werkelijk. Op 1 mei, om precies te zijn, netjes middenin tussen de Lente Equinox (wanneer de dag en nacht gelijk zijn) en de zomerse Zonnewende (met de langste dag). Als je er even over nadenkt is het logisch dat daar tussenin de zomer echt begint.
De grap is eigenlijk dat al voor de Griekse en Romeinse tijd (sinds de Kelten en daarvoor, tot zo’n 13.000 jaar geleden) vierde men eigenlijk op 1 mei het begin van de zomer! Met de Meidagviering gingen alle dieren naar hun zomerweides, om uiterlijk met Samhain (of Halloween, op 31 oktober) weer terug te keren. Vaak zelfs eerder al met bijvoorbeeld de ‘Almabtried’ in Oostenrijk, begin oktober tijdens de piek van de herfst. Dit vond dan plaats net nadat alles geoogst was. (Engels: ‘Harvest’ [oogst] en het Nederlandse ‘Herfst’ liggen ook wel erg dicht bij elkaar.) Vanaf Meidag kon men ook zaaien zonder angst voor vorst, waar in Christelijke traditie de IJsheiligen aan werden gehouden rond 11 mei (dat scheelt nauwelijks twee week). De Keltische Druïdes van toen, en nu, vieren op Meidag ‘Beltane’ wat vertaald kan betekenen: ‘The Good Fire’, ‘Bright Fire’, ‘First (of) Summer’ of ‘The Gateway to Summer’. Deze tijd draaide vooral om voorspoed in alles wat groeit en bloeit. De Druïdes maakte dan twee grote vreugdevuren voor het dorp (denk aan het Paasvuur) en lieten het vee tussen de vuren doorlopen, richting hun zomerverblijf om zo alle ziektes te “verdrijven”. Traditiegetrouw gaat het bij Beltane vooral om vreugdevuren! Er waren bijvoorbeeld vreugdevuren waar jonge jongens en meiden overheen sprongen met de hoop zo iemand te vinden en er een “warme zomer” van te kunnen maken! Of als ze al zwanger waren om gezonde baby’s te krijgen. In het huidige rituaal van Druïdes vind ook het samenkomen van de “Groene man/koning” en de “Bloesem vrouw/koningin” plaats, waarbij zij elkaar de hand geven – en door twee vreugdevuren lopen (‘De Beltane Poort’). Er is hier nog veel meer over te vertellen, maar dat is voor een andere keer.
Dan moeten wij natuurlijk de Meipaal niet vergeten. Dit is op Meidag een veel voorkomende traditie in de Germaanse landen. Vooral in Oostenrijk zie je nu nog in elk dorp een ‘Maibaum’. De precieze betekenis en oorsprong is niet echt duidelijk, maar in geheel het Germaanse gebied en Scandinavisch gebied is het een zeer belangrijke traditie. Hierbij wordt, wederom, gevierd en gedanst door jonge jongens en meiden in de hoop op een “vruchtbare” relatie. Tijdens het dansen om de paal worden door de jongens een wit lint, en door de meiden een rood lint vastgehouden, en al dansen om de Meipaal gewikkeld. Dit staat symbool voor twee uitscheidingen die jullie vast wel zelf kunnen bedenken. – Ze werden soms zelfs de bossen in gestuurd! Warmte en vruchtbaarheid, dus. Helaas is deze dag langzaamaan wat gaan verdwijnen en is zelfs overgenomen (door Communistische invloeden) met 1 mei als de “Dag van de Arbeid”, maar wij kunnen deze dag weer terugbrengen naar zijn originele, bedoelde staat. Want, met die eerste les werden al deze oude feesten mij duidelijk. Vroeger wist men prima hoe de natuur en haar Vier Kwaliteiten invloed had op ons! Ze konden heel goed zien en voelen hoe de wereld zich bewoog op de Assen. Tegenwoord hebben wij alleen onze timing verkeerd en dat brengt allerlei onderliggende verwarringen met zich mee. Als je naar de Natuur-kant kijkt bij dit feest, dan zie je heel duidelijk een beweging (of explosie) naar Warm en Creativiteit, als in ‘de zin om te creëren’. Ook de meidoorn (Crataegus oxyacantha, etc.) was hier bij uitstek volop in de aandacht, die rond deze tijd explodeert in een zee van bloemen. Het is het begin van een periode van Vreugdevuren, zomerweides voor het vee, dansen om een boom/paal en jonge stelletjes die samenkomen. De zomer gaat beginnen en de Warmte komt eraan.
Wees er dus ook bewust van de wij als mens rond deze tijd een beweging naar Warm gaan maken. Let hierop in je behandelingen, in je anamneses, in je therapieën en in je handelen als mens. Laat het idee los dat de zomer op 21 juni begint, of de winter op 21 december, of dat 1 mei de “Dag van de Arbeid” is en luister naar je oermens, je innerlijke Natuurgeneeskundige. Diegene die alles van lang, lang geleden nog herkent met het begin van de zomer op Meidag!
Zoeken
Populaire blogs