Blog

Gezonde antibiotica

pexels-pixabay-256318
Fytotherapie / Gezondheid / Natuurgeneeskunde / Recepten / Weerstand

Gezonde antibiotica

Door Renée Koenders, MSc Herbal Medicine

Voorkom onnodig antibioticagebruik met deze ‘natuurbiotica’

Eén van de mooie eigenschappen van kruiden is dat ze, als ze juist voorgeschreven worden, heel snel effect hebben. Bij acute klachten werken onderstaande recepten al binnen een paar uur. Deze ‘antibiotica’ werken niet alleen tegen de meeste bacteriën die zich op een plek bevinden waar je ze niet wilt hebben, maar ook tegen veel virussen en andere parasieten. Het ontziet de bacteriën die bij ons horen, zoals bijvoorbeeld onze darmflora en luchtwegbacteriën. Het zijn dus eigenlijk antibiotica en probiotica in één. Ik noem ze daarom ‘natuurbiotica’.

Om de natuur in je en om je heen gezond te houden kan je dus beter eerst deze natuurlijke antibiotica proberen. Werkt het niet snel genoeg, dan kan je altijd nog advies vragen aan je therapeut of huisarts. Wees je er van bewust dat dit een ‘symptomatisch’ behandeling is. Ben je erg vatbaar voor infecties, zul je waarschijnlijk ook iets in je leven moeten veranderen om niet steeds weer ziek te worden!

‘Antibioticum’ als smoothie

De ingrediënten zijn in de meeste supermarkten te koop. We adviseren om zo veel mogelijk biologische [EKO of Demeter] kwaliteit te gebruiken.

  • ‘Antibiotisch’ werkende ingrediënten: 1 zakje waterkers (Rorippa nasturtium-aquaticum) van 75 – 100 gram, 1 – 2 cm. verse gember (Zingiber officinale), 1 teen verse knoflook (Allium sativum), 1 verse Spaanse peper (Capsicum annuum) zonder pitten (naar smaak)
  • Smaakmakers: Gebruik fruit – dit mag van alles zijn*! Om een idee te geven: 1 banaan, avocado of ander zacht fruit, 1 appel, peer of ander stevig fruit, 1 – 2 stuks gedroogd fruit, vruchtensap of aangelengd diksap. Vermijd citrusfruit.
  • Eventueel** 1 – 2 eetlepels geweekt lijnzaad (Linum usitatissimum), psylliumzaad (Plantago afra/psyllium) of haver(mout) (Avena sativa) om de scherpte te verzachten
  • Snijd alle ingrediënten in stukjes. Doe ze in een hoge kom en maak een smoothie met behulp van een staafmixer.
  • Drink de smoothie met kleine slokjes en probeer de smoothie te ‘kauwen’ of in ieder geval in de mond al goed te mengen met speeksel.

Gebruik als antibioticum 1 – 3 maal daags een smoothie. In heftige gevallen en bij een goede vitaliteit gebruik je zo’n smoothie maximaal 3 -6 keer per dag en maximaal 3 dagen. Daarna minderen tot 1 – 3 smoothies per dag. Bij heel jonge kinderen en mensen met een lagere vitaliteit gebruik je 1 smoothie en neem je verdeeld over de dag vaak een paar slokken. De klachten horen meteen en snel te verminderen. Gebruik na een stevig begin de smoothie verder dagelijks met mate. Stop pas als de klachten echt verdwenen zijn en neem de smoothie voor de zekerheid dan nog één dag langer in. Maximaal 2 – 3 weken gebruiken.

In het kader van de 4 natuurkwaliteiten werkt bovenstaand recept het meest effectief bij mensen die van nature opknappen van een beweging naar Koud en Vocht. Als je dit recept meer naar Koud en Droog wil bewegen, pas dan het recept aan:

* Gebruik zuur fruit, zoals grapefruit, zure kersen, zure appels. Je mag hier ook citrusfruit gebruiken, maar alleen als je een deel van het gekleurde deel van de schil mee raspt. Hiervoor moet je biologische [EKO of Demeter] vruchten gebruiken.

** Gebruik deze ingrediënten zo min mogelijk


Fire cider

Fire cider wordt in Angelsaksische landen al eeuwenlang gebruikt als ‘natuurbiotica’ en geeft juist een heel (!) sterke beweging naar Warm en Droog.

Hieronder staat het recept van Rosemary Gladstar, de ‘kruidengrootmoeder’ van de Verenigde Staten. Je kan het haar zelf zien maken op Youtube

  • Ingrediënten: ½ ui (Allium cepa), een even groot stuk verse mierikswortel (Armoracia rusticana/Cochlearia armoracia), een even grote hoeveelheid verse knoflook (Allium sativum), een ½ zo groot stuk verse gemberwortel (Zingiber officinalis), 1 kleine  verse Spaanse peper of ¼ theelepel gedroogde cayennepeper (Capsicum anuum), appelcider azijn en honing naar smaak.
  • Snijdt de ingrediënten in kleine stukjes en doe ze in een pot. Vul de pot met appelcider, zodat alle ingrediënten onder staan en sluit goed af. Goed schudden en vervolgens 4-6 weken op kamertemperatuur laten staan. Daarna de azijn zeven en honing naar smaak eraan toevoegen. Op een koele plaats is deze fire cider maandenlang houdbaar. Als je er na een uur aan ruikt – voel je al hoe het werkt!
  • Gebruik: neem elk uur een  ½ – 1 theelepel.

In het kader van de 4 natuurkwaliteiten werkt bovenstaand recept het meest effectief bij mensen die van nature opknappen van een beweging naar Warm en Droog. Als je dit recept meer naar Warm en Vocht wil bewegen, pas dan het recept aan en gebruik bij inname: meer honing of geweekt lijnzaad (Linum usitatissimum), psylliumzaad (Plantago afra/psyllium) of haver(mout) (Avena sativa) om de scherpte te verzachten.

Veel succes, we horen graag jullie ervaringen met deze middelen!

nl_NLDutch

Free 10 Days

Master Course Invest On Self Now

Subscribe & Get Your Bonus!
Your infomation will never be shared with any third party

Free 10 Days

Master Course Invest On Self Now

Subscribe & Get Your Bonus!
Your infomation will never be shared with any third party

Free 10 Days

Master Course Invest On Self Now

Subscribe & Get Your Bonus!
Your infomation will never be shared with any third party