Blog

Waarom eten we pepernoten met sinterklaas?

pexels-shantanu-pal-2802527
Fytotherapie / Natuurgeneeskunde / Recepten / Voeding

Waarom eten we pepernoten met sinterklaas?

De natuurgeneeskundige achtergrond van pepernoten.

De herfst is in onze cultuur de meest ondergewaardeerde tijd van het jaar. Het is een tijd om te evalueren wat je wel en niet belangrijk genoeg vindt om mee te nemen in je verdere leven. Voor mensen valt dit keuzeproces vaak nog niet mee, maar als je naar de natuur kijk in de herfst, is het eigenlijk heel makkelijk. Alles wat je energie kost, laat je los en alles wat je energie geeft, dat bewaar je. Omdat je echter een mens bent, moet je alleen wat verder vooruitkijken dan 1 wintertje!

Het sinterklaasfeest is hier een grote hulp bij. Met een goed sinterklaasgedicht worden al je zwakke punten op de hak genomen (dit zijn dus de dingen, die je volgens anderen los mag laten). En met de surprise wordt aangetoond, dat de verpakking niet de inhoud is (ook al is hij nog zo mooi en heeft hij veel meer tijd en moeite gekost). Met het cadeautje zelf, laat Sinterklaas jou delen in zijn overvloed van het hele jaar (opruimen/delegeren).

Het meest bijzondere aan het sinterklaasfeest zijn echter de pepernoten. Piet (die alles hoort en ziet en dus goed kan helpen bij de evaluatie), kan je er in deze tijd zomaar mee bekogelen, om je even wakker te schudden. Pepernoten staan symbool voor de zaden, maar dan zaden vol met verwarmende kruiden. Geen zaden om in het voorjaar te planten dus, maar zaden om in jezelf te zaaien en zo de kou (en verstarring), het teveel aan vocht (en vastgehouden gevoel), en het teveel aan wind (opgeblazenheid en gebrek aan richting) te helpen verdrijven.

Kortom, pepernoten helpen de spijsvertering (en het evalueren en het loslaten), zijn algemeen versterkend (je spendeert je energie niet meer aan nutteloze zaken) en hebben een gunstige uitwerking op het hart (maken vrolijk en gelukkig). Voor degenen, die hier nog meer over willen weten, volgt hier de oorspronkelijke werking van de kruiden, die meestal in pepernoten zitten uit de 17e eeuw. Natuurlijk heeft Sinterklaas voor iedereen een individueel mengsel!

Pepernoot(speculaas)kruiden bevatten over het algemeen een mengsel van:

Anijs (Pimpinella anisum)

Verwarmend en ontspannend. Bij buikpijn en hoest met taai slijm.

Foelie en/of nootmuskaat (Myristica fragans)

Warm en droog, wat stoppend en samentrekkend. Verwarmt een koude maag en zorgt ervoor dat de kost beter kan verteren. Ook versterkend bij hartkloppingen, flauwte en sinusklachten. Foelie is in haar werking verfijnder dan de noot.

Gember (Zingiber officinalis)

Zeer verwarmend. De warmte begint langzaam, maar houdt langer aan. Daarom geschikt om de koude ledematen te verwarmen en niet zozeer het lichaam snel te verhitten, zoals peper. Verwarmt en versterkt een koude maag en zorgt voor een goede vertering, vermindert opgeblazenheid.

Kaneel (Cinnamomum zeylandicum)

Zeer warm en zeer droog. Hierdoor worden maag, ingewanden en hart versterkt. Helpt bij de spijsvertering. Verder bij klachten door kou, stinkende adem, buikpijn, diarree en verkoudheid.

Kruidnagel (Syzygium aromaticum)

Verwarmend en ook nog wat samentrekkend. Bij klachten door teveel kou en verslijming in hersenen, hart en maag. Antimicrobieel.

Suiker (Saccharum officinalis)

In de 17e eeuw werd suiker gezien als specerij en het werd gewonnen uit suikerriet. Pas tijdens de Franse revolutie ontstond de huidige suikerconsumptie en de ontwikkeling van de suikerbiet. Rietsuiker geeft een beweging naar warm en vocht. Verzachtend, reinigend en versterkend. Helpt tegen obstipatie en werkt zeer goed bij luchtwegklachten.

Zwarte peper (Piper nigrum)

Zeer warm.Verwarmd het hele spijsverteringskanaal en de luchtwegen. Tegen alle klachten die door te veel vocht en kou ontstaan. De volgende kruiden worden er ook wel eens door gemengd

Kardamom (Elettaria cardamomum)

Verwarmenden verdrogend. Diureticum, m.n. bij blaasontsteking en zwakte of pijn in de nieren. Verder bij allerlei koudeklachten van de hersenen, het hart, de longen, maag en baarmoeder.

Piment (Pimenta officinalis/dioica)

Werking als van kaneel, kruidnagel en peper tezamen. Meer gebruikt in Engeland.

Vanille (Vanillia planifolia)

Afrodisiacum, met een milde beweging naar warm en droog. Mild sedatief en geeft een huiselijk & veilig gevoel

nl_NLDutch

Free 10 Days

Master Course Invest On Self Now

Subscribe & Get Your Bonus!
Your infomation will never be shared with any third party

Free 10 Days

Master Course Invest On Self Now

Subscribe & Get Your Bonus!
Your infomation will never be shared with any third party

Free 10 Days

Master Course Invest On Self Now

Subscribe & Get Your Bonus!
Your infomation will never be shared with any third party